juni 1, 2017 admin

Nagtegaal ziet zijn ‘Optimisten’ voor de derde keer vernield terug

Kunstenaar Hans Peter Nagtegaal kijkt beduusd naar een van zijn ‘Optimisten’ die woensdagochtend naar zijn atelier is gebracht. Het blauwe beeld werd in de nacht van maandag op dinsdag vernield, en maakt normaal gesproken deel uit van drie beelden in de vijver voor theater Orpheus in Apeldoorn.

‘Klootzakken’, noemt Hans Peter Nagtegaal de daders. ‘Mijn beelden zijn alweer vernield, het houdt niet op.’

Balen

Hans Peter Nagtegaal werd dinsdagochtend door een medewerker van Orpheus gebeld met de mededeling dat zijn kunstwerk de nacht ervoor vernield was. Alleen het witte beeld staat nu nog overeind, begin dit jaar sneuvelde het rode sculptuur al. Nagtegaal baalt enorm van de vernielingen.

‘Je zet de beelden in het water in de hoop dat het veilig is, maar dat werkt blijkbaar niet zo. In januari vroor de vijver dicht en vonden mensen het grappig het rode beeld naar de filistijnen te helpen. Nu is het bijna zomer, afgelopen maandag was het erg warm, het andere uiterste dus. Jongelui zijn, naar ik heb vernomen, in de vijver gaan staan na een feestje en zijn aan dat beeld gaan hangen. Een geintje is leuk, maar dit.’

Gesprek met de daders

Nagtegaal gaat donderdagochtend in gesprek met een paar jongens die zich na de vernieling hebben gemeld bij het theater. Hoeveel dat er zijn en hoe oud ze zijn wil het theater nog niet zeggen. ,,We gaan eerst het gesprek met hen en de kunstenaar aan, ze moeten er eerst onderling uitkomen.’

Ondanks dat het niet voor het eerst is dat Nagtegaal de beelden moet repareren, is hij dat ook deze keer wel weer van plan.

Bekijk de video op de Stentor site.