Welcome to our Blog

The daily Post

Read Our Blog

Nagtegaal ziet zijn ‘Optimisten’ voor de derde keer vernield terug

Kunstenaar Hans Peter Nagtegaal kijkt beduusd naar een van zijn ‘Optimisten’ die woensdagochtend naar zijn atelier is gebracht. Het blauwe beeld werd in de nacht van maandag op dinsdag vernield, en maakt normaal gesproken deel uit van drie beelden in de vijver voor theater Orpheus in Apeldoorn.

‘Klootzakken’, noemt Hans Peter Nagtegaal de daders. ‘Mijn beelden zijn alweer vernield, het houdt niet op.’

Balen

Hans Peter Nagtegaal werd dinsdagochtend door een medewerker van Orpheus gebeld met de mededeling dat zijn kunstwerk de nacht ervoor vernield was. Alleen het witte beeld staat nu nog overeind, begin dit jaar sneuvelde het rode sculptuur al. Nagtegaal baalt enorm van de vernielingen.

‘Je zet de beelden in het water in de hoop dat het veilig is, maar dat werkt blijkbaar niet zo. In januari vroor de vijver dicht en vonden mensen het grappig het rode beeld naar de filistijnen te helpen. Nu is het bijna zomer, afgelopen maandag was het erg warm, het andere uiterste dus. Jongelui zijn, naar ik heb vernomen, in de vijver gaan staan na een feestje en zijn aan dat beeld gaan hangen. Een geintje is leuk, maar dit.’

Gesprek met de daders

Nagtegaal gaat donderdagochtend in gesprek met een paar jongens die zich na de vernieling hebben gemeld bij het theater. Hoeveel dat er zijn en hoe oud ze zijn wil het theater nog niet zeggen. ,,We gaan eerst het gesprek met hen en de kunstenaar aan, ze moeten er eerst onderling uitkomen.’

Ondanks dat het niet voor het eerst is dat Nagtegaal de beelden moet repareren, is hij dat ook deze keer wel weer van plan.

Bekijk de video op de Stentor site.

Klaar voor de Kunstroute

Ze zijn er klaar voor de deelnemers aan de Kunstroute. Komende zondagmiddag  2 april is er op achttien locaties in de binnenstad van kunst te genieten.  En van de aanwezige kunstenaars die aan het werk zijn. Want daar het draait het om: een wandeling gekoppeld aan een ontmoeting met kunst en de kunstenaars zelf.

Neem nu Hanspeter Nagtegaal. Hij heeft het extra druk aangezien hij zowel in Galerie Zaay! (Asselsestraat) als in eigen kunstruimte boven juwelier Van Hell (300 vierkante meter, vijftig kunstwerken)zijn gezicht moet laten zien. Bij Simone’s Dream (Hoofdstraat 153) maken twee kunstenaars hun opwachting: edelsmid Liselotte Nagelhout (sieraden) en kunstschilder/tekenaar Peter ten Lohuis. Schuin tegen over, in het Cafeetje van Marja, is er live muziek en het jonge talent Kirsten van Campen die al eens in ACEC (Roggestraat, achter de bioscoop) mocht exposeren.

In ACEC is Daniël Letsch actief. De middelbare scholier tekent, schildert en etst.  Hij is daar in het gezelschap van Theo Semeijn (rondleiding langs expositie) en Rudi Voss (workshop Rudiaans schilderen).  De meeste galeries bevinden zich aan de Stationsstraat nabij Omnizorg. Studio 28 opent er een nieuwe expositie. Naast Marja zorgen Salon 1813 (Deventerstraat) en Klein Berlijn (Hoofdstraat 34) voor de inwendige mens. De winkels van de goudsmeden Lara Kassenaar (Beekstraat) en Remy Verzantvoort (nabij de markt) zijn geopend. Net als alle andere locaties van 12 tot 17 uur. De toegang en deelname aan workshop zijn gratis. De route is te vinden op de site van Apeldoorn Direct. Bij alle deelnemers en bij CODA (bieb en museum) liggen plattegrondjes.

De Kunstroute is een initiatief van Apeldoorn Direct.

Mega-galerie op superlocatie in stad

Hij zal er niet een leven lang zijn werk kunnen exposeren, maar Hanspeter Nagtegaal heeft de kans om in hartje Apeldoorn een galerie te openen met beide handen aangegrepen. ,,Tegen zo’n locatie zeg je nu eenmaal geen nee’’, aldus de Apeldoornse kunstenaar die vanaf volgende week bovenop het kruispunt Deventerstraat, Korenstraat, Hoofdstraat (voorheen Mexx) mag kijken. Een etage hoger dan zijn benedenbuurman juwelier Van Hell.

Maar liefst 400 vierkante meter staat geheel tot zijn beschikking, driekwart daarvan wil hij benutten door er zeker vijftig kunstwerken op te hangen of te plaatsen. Schilderijen en beelden. De zolder laat hij vooralsnog onbenut. Maar wisselexposities wil hij niet op voorhand uitsluiten.

Juwelier Van Hell wees hem op de mogelijkheid, een telefoontje naar de eigenaar volgde. ,,Het was zo rond’’, glundert Nagtegaal. ,,En het ziet er naar uit dat ik zeker tot het eind van het jaar mag blijven.’’

Diverse kunstenaars hebben in het kader van leegstandsbeheer een ruimte in de stad. Van Bert Diks tot Ingrid Wierts, van Mirjam Tiggeloven tot Wim Streep. Zo nu en dan is het inpakken en wegwezen. Zo moest het collectief H10a het riante pand tegenover CODA onlangs verlaten en naar De Maten verhuizen. Bijna had Nagtegaal deel uitgemaakt van dat collectief, maar op het laatst trok hij zich terug.

Nagtegaal doet het liever op z’n eigen houtje. Al streek hij al eens eerder met collega’s neer in de stad, in de dagen dat Westpoint een aantal kunstenaars huisvestte. Zij moesten hals over kop wijken voor een luchtfietser, die het voormalige Stadskantoor wel tot een universiteit zou ombouwen. De gevolgen zijn bekend: Westpoint verpauperde zienderogen.

HOOFDSTRAAT
Nu is een van Apeldoorns meest prominente kunstenaars terug in de stad. En hoe. Een mooiere plek is er niet. Al is er een drempel. De kunstruimte aan de Hoofdstraat 120b heeft weliswaar een eigen ingang, wie naar binnen wil moet echter met de trap omhoog. Nagtegaal vindt dat geen probleem. Morgen (16 maart) begint hij aan de inrichting, volgende week is de opening. Zonder poespas. Liefhebbers kunnen er zowel abstract als figuratief werk aantreffen, waaronder een aantal grote werken waarvoor hij een paardenstaart als kwast gebruikte. Wie Hanspeter Nagtegaal als vrijwilliger een handje wil helpen, kan contact met de kunstenaar/restaurator opnemen: 055- 355 8627.

Op zondag 2 april maakt de vers ingerichte kunstruimte deel uit van de jaarlijkse Kunstroute. Een kleine 20 locaties houden kunst in de stad levend.

Openingstijden: donderdag 12-17 uur, vrijdag en zaterdag 11-17 uur.

 

Bekijk het artikel op Apeldoorn-direct.nl

Vandalen slopen kunstwerk in waterpartij bij theater Orpheus

Het kunstwerk bestaande uit drie bolle mannen van de hand van de Apeldoornse kunstenaar Hans Peter Nagetegaal heeft het opnieuw moeten ontgelden. Zelfs de waterpartij rond Orpheus bleek niet afdoende bescherming te bieden. Onlangs bevroor het water en dat bood vandalen de gelegenheid om toe te slaan. Van de drie mannen (rood, wit en blauw) staan er nog twee overeind, van de rode is alleen nog een voet zichtbaar. De rest van zijn lijf ligt in het depot van Orpheus.

Al eerder hadden vandalen het op het drietal gemunt. Aan de Loolaan, en voor het huis van de kunstenaar aan de Bosweg. Water leek een goede bescherming. Nagtegaal leende zijn kunstwerk voor onbepaalde tijd uit aan de schouwburg waardoor iedereen er van kon genieten. ,,Ik heb nooit aan ijs gedacht’’, zegt Nagtegaal. ,,Puur vandalisme. Binnen in de beelden zit een dikke zware ijzeren pijp. De daders zijn kennelijk aan het beeld gaan hangen en daardoor is het dwars afgebroken. En het is altijd de rode die ze moeten hebben. Rood heeft blijkbaar een grote aantrekkingskracht op dat soort mensen.’’

Met enige regelmaat zijn in Apeldoorn kunstwerken het doelwit van vandalen. Het bekendste is het beeld van Orpheus dat jarenlang op het Churchillplein voor het theater stond. Na de restauratie staat het nu binnen in de schouwburg. Nog een beeld van Zadkine (hij maakte ook het monument ter herinnering aan het bombardement van Rotterdam in de Maasstad) kreeg in een Apeldoorns park aan de Kennedylaan met vandalen te maken. Nu staat ’De Drie Gratiën’ weliswaar weer buiten, maar wel binnen het ’s nachts gesloten hekwerk van het Cultuurplein bij CODA.

Tirza Verrips voorzag zijn herdenkingsmonument voor de synagoge aan de Paslaan van honderden knikkers, symbolisch voor het aantal door de nazi’s omgebrachte joodse Apeldoorners in de Tweede Wereldoorlog. Hij moest zijn knikkers na verloop van tijd diep verzinken om zo te voorkomen dat de stuiters opnieuw zouden worden weggetrapt.

Hanspeter Nagtegaal wordt er bepaald niet vrolijk van, maar hij is vast van plan zijn creatie te restaureren. Zodra de wagen van Orpheus met het geschonden beeld komt voorrijden gaat hij daarmee in zijn atelier aan de slag. Maar hij blijft zijn twijfels houden. ,,Kunstenaars krijgen tegenwoordig de opdracht om hun werk hufterproof te maken. Bij mij helpt zelfs een ijzeren pijp niet. Wat dan wel? Misschien moet je het voortaan onder stroom zetten.’’

Kunstwerk Triënnale vernield

Kunstinstallatie De Optimisten was speciaal door Nagtegaal voor de Triënnale vervaardigd. Het werk is drie dagen geleden aan de Loolaan in Apeldoorn geplaatst. ,,Toen ik met de leiding van de Triënnale in gesprek was over plaatsing achtten we de kans op vandalisme zeer klein. Over de Loolaan komt altijd veel verkeer.”

Alleen de arm van het vierde beeld is overgebleven. ,,Ik laat het staan als triest bewijs van deze aanslag”, aldus de kunstenaar. Hij zegt het werk niet te kunnen repareren. De kunstinstallatie is vermoedelijk in de nacht van zaterdag op zondag vernield.

Het kunstwerk is onderdeel van een cultureel evenement dat in het teken van het landschap staat. Koningin Beatrix heeft de Triënnale vorige maand geopend. De organisatie betreurt de vernieling, maar zegt geen maatregelen tegen vandalisme te kunnen nemen.